Esu barista. Ne tas, kuris tik pila kavą iš aparato, o tikras, su visomis smulkmenomis: pieno putos temperatūra, pupelių malimo stambumu, latte art ir ta mistika, kai pirmas rytinis gurkšnis turi būti tobulas. Žinau, skamba kaip iš hipsterių svajonių, bet man tai gyvenimas. Dešimt valandų ant kojų, nuolatinis šurmulys, paskutiniai klientai, kurie užsuka prieš pat uždarymą ir nori „kažko ypatingo“. O paskui – tyla. Grįžtu namo, nusimetu uniformą, kvepiančią vanile ir šviežiu espreso, ir prasideda mano „antra pamaina“.
Vieną vakarą, vietoj to, kad vėl žiūrėčiau kokį nors serialą apie restorano virtuvę, nusprendžiau paieškoti kažko naujo. Ne, ne meilės, o paprasto, smagaus laiko praleidimo. Prisiminiau, kaip draugas prieš mėnesį minėjo, kad bando laimę viename internetiniame kazino. Tada pagalvojau: „Kodėl gi ne? Juk neprivalau statyti tūkstančių, galiu tiesiog pasižiūrėti, kas ten per žaidimai.“ Taip aš ir atsidūriau Vavadoje.
Iš pradžių buvo tiesiog smalsumas. Atsisiunčiau
vavada app į telefoną, nes namie kompiuteris senas ir lėtas. O programėlė, pasirodo, veikia kaip laikrodis – jokio užstrigimo, viskas sklandu. Pirmą vakarą sukau būgnus už kokius penkis eurus. Prisimenu, šypsojausi, kai mažos sumos laimėjimai pradėjo šokti. Ne dėl pinigų, o dėl to jausmo, kai trys identiški simboliai sustoja vienoje eilėje. Kaip kai pataikai į tą tobulo latte art tašką – smegenys gauna dopamino dozę.
Po poros dienų supratau, kad tai ne tik smagu, bet ir puikus būdas atsipalaiduoti po darbo. Užuot naršius socialinius tinklus ir pavydėjus svetimų atostogų, aš tiesiog atsisėdu ant sofos, atsidarau tą pačią vavada app ir išbandau kokį nors naują lošimo automato temą. Man patinka, kad yra tiek daug pasirinkimų – nuo klasikinių vaisių iki fantastinių nuotykių su drakonais. Vakare, kai kavinėje būna daugiau žmonių nei įprastai, tie penkiolika minučių su žaidimu tampa tikru mini atostogų momentu. Nereikia niekur vykti, nieko planuoti.
Kartą, kai laimėjau 50 eurų, nusprendžiau, kad šie pinigai bus skirti tik malonumui. Nusipirkau brangesnių kavos pupelių, kokių paprastai negailiu sau. Tai buvo tarsi mažas atlygis už gerą savaitę. Taip, aš žinau, kad kai kurie sako, jog azartiniai žaidimai yra pavojingi. Bet aš visada laikausi taisyklės: žaidžiu tik tiek, kiek galiu prarasti be gailesčio. Tai ne būdas praturtėti, o būdas pasilinksminti. Kaip nueiti į kiną ar nusipirkti ledų – tik čia tu pats valdai procesą.
Manau, kad svarbiausia – nepersistengti. Aš neturiu jokio specialaus grafiko ar „laimingų valandų“. Tiesiog kai jaučiu, kad noriu šiek tiek pabėgti nuo realybės, atsidarau telefoną. O programa visada po ranka. Vakarais, kai lauke lyja, o aš geriu arbatą su medumi, tie penki minučiai sukant būgnus tampa mažu ritualu. Ne ritualu su didžiąja R, o tiesiog maloniu įpročiu.
Yra dar vienas dalykas – bendruomenė. Ne, aš nekalbu apie pažintis kazino, bet apie pojūtį, kad esi ne vienas. Kartais forume perskaitau, kaip kažkas laimėjo didelį prizą, ir tai įkvepia. Bet aš nesivaikau rekordų. Man užtenka tų mažų pergalių, kurios pakelia nuotaiką. Pavyzdžiui, vakar laimėjau 12 eurų. Atrodytų, nieko ypatingo, bet šypsena veide išliko iki vakaro.
Galbūt kas nors pagalvos, kad tai kvaila. Bet ar ne kvailiau leisti laiką prie televizoriaus, žiūrint į tą patį? Aš renkuosi interaktyvų poilsį, kuris man teikia džiaugsmo. Be to, man patinka, kad galiu žaisti bet kur – laukdama eilėje, per pertrauką ar prieš miegą. Tai toks modernus būdas atsipalaiduoti.
Pabaigai noriu pasakyti: jei dar nesate bandę, pabandykite. Bet tikrai ne persivalgymui. Žaiskite su protu, nustatykite limitus, ir tada tai bus tik malonumas. Aš džiaugiuosi, kad vieną vakarą paspaudžiau „atsisiųsti“ ir leidau sau šiek tiek pramogų. Vavada tapo mano penktadienio tradicija – jokio streso, tik lengvas jaudulys ir geras laikas. O kai laimi net mažą sumą, atrodo, kad savaitė baigėsi ne šiaip, o su šypsena.