Коли постає питання вибору бойлера для дому чи квартири, одним із ключових критеріїв стає його об’єм. Саме від цього показника залежить, наскільки комфортним буде використання гарячої води для всієї родини. Якщо резервуар буде занадто маленьким, вода закінчиться в самий непідходящий момент, а якщо занадто великим – доведеться переплачувати за електроенергію на його підігрів та зазнавати втрат тепла. Тому важливо знайти золоту середину.
Перш за все, варто орієнтуватися на кількість мешканців у домі та їхні щоденні звички. Для однієї людини цілком вистачає 30–50 літрів, адже зазвичай використовується мінімальна кількість води – для душу, миття посуду чи рук. Якщо ж у квартирі живе пара, то комфортний об’єм становить 80–100 літрів
https://kiev.informator.ua/uk/yak-ob...ktichni-poradi. Родині з трьох осіб буде потрібен бойлер щонайменше на 120 літрів, а якщо у будинку мешкає більше людей, краще звернути увагу на моделі від 150 літрів і вище.
Додатково варто врахувати спосіб користування гарячою водою. Наприклад, якщо всі члени сім’ї приймають душ приблизно в один і той самий час, навантаження на бойлер буде максимальним. У такому випадку краще обирати модель із запасом об’єму. Якщо ж водокористування розподілене рівномірно протягом дня, можна сміливо брати менший резервуар.
З власного досвіду можу сказати: коли я обирав бойлер для своєї квартири, спочатку взяв модель на 50 літрів. Але з часом зрозумів, що цього замало для двох людей, адже гарячої води часто не вистачало. Пізніше я встановив бойлер на 100 літрів – і проблема зникла. Тому краще одразу орієнтуватися не тільки на сьогоднішні потреби, а й на можливе збільшення навантаження у майбутньому.