Автозапчасти по Украине

Автозапчасти по Украине (http://www.autoriginal.com.ua/forum/)
-   Трёп (http://www.autoriginal.com.ua/forum/tryop/)
-   -   Хто вже їздить на електромобілі в Україні, скільки реально витрачаєте на зарядку? (http://www.autoriginal.com.ua/forum/tryop/9207-hto-vzhe-zdit-na-elektromob-l-v-ukra-n-sk-l-ki-real-no-vitracha-te-na-zaryadku.html)

Alex 20.01.2026 19:11

Хто вже їздить на електромобілі в Україні, скільки реально витрачаєте на зарядку?

Хочу запитати тих, хто реально їздить на електромобілі в Україні: скільки у вас виходить платити за зарядку щомісяця чи за 100 км пробігу? Бо я чув різні цифри на форумах — хтось каже що це копійки, а хтось що дорожче ніж бензин, але ніхто не дає чітких цифр із власної практики. Конкретно цікавить: в місті/за містом, вдома чи на зарядках, орієнтовно яку суму ви витрачаєте за реальні поїздки, скільки часу займає зарядка в середньому і чи бувають великі черги чи інші нюанси, які реально впливають на витрати та зручність. Буду вдячний за чесні цифри без рекламних порівнянь та загальних фраз, бо планую перейти на електромобіль і хочу розуміти всі реальні витрати, а не лише теоретичні розрахунки із сайтів.

Dualside 20.01.2026 19:15

Я вже більше року на електромобілі по Україні їжджу і можу поділитися власним досвідом щодо витрат на зарядку та реальних цифр. У місті найбільше заряджаю вдома — це найвигідніший варіант, особливо вночі, коли тариф нижчий, і витрати за 100 км виходять значно менші, ніж на суспільних станціях. На громадських зарядках, де швидкі DC порти часто використовуються, ціна за кВт·год інколи коливається, і, за моїми спостереженнями, витрати на 100 км пробігу можуть бути набагато вищими, ніж при домашньому заряджанні, але все одно загалом дешевші, ніж аналогічний пробіг на бензині. Також важливо враховувати, що ціни на станціях різняться залежно від регіону, розташування (біля ТЦ чи на трасі), а також від часу доби, і це може впливати на ваші загальні видатки.

Alex 21.01.2026 22:34

Теж чув, що вдома зарядка значно дешевша, але мене більше цікавить реальна практика на дорогах та в місті: наскільки часто вам доводиться користуватися громадськими зарядками і які витрати це реально приносить? Наприклад, я бачив, що на деяких станціях у великих містах вартість може бути суттєво вищою, ніж середня по Україні, і це дуже впливає на бюджети при частих поїздках. І ще: чи є випадки, коли через розміщення чи низьку кількість станцій вам доводилося їхати спеціально на іншу зарядку, бо ближня була зайнята чи дорожча? Мене хвилює не лише цифра в гривнях за 100 км, а й загальна зручність використання інфраструктури, а також реальні нюанси, про які рідко пишуть у загальних оглядах. Наприклад, раджу враховувати зміну тарифів на AC і DC зарядках, бо на деяких маршрутах швидкі станції можуть бути дорожчими, ніж повільна зарядка поруч з містом, і це впливає на ваші загальні витрати та плани поїздок.

Dualside 21.01.2026 22:35

Цитата:

Сообщение от Alex (Сообщение 24391)
Теж чув, що вдома зарядка значно дешевша, але мене більше цікавить реальна практика на дорогах та в місті: наскільки часто вам доводиться користуватися громадськими зарядками і які витрати це реально приносить? Наприклад, я бачив, що на деяких станціях у великих містах вартість може бути суттєво вищою, ніж середня по Україні, і це дуже впливає на бюджети при частих поїздках. І ще: чи є випадки, коли через розміщення чи низьку кількість станцій вам доводилося їхати спеціально на іншу зарядку, бо ближня була зайнята чи дорожча? Мене хвилює не лише цифра в гривнях за 100 км, а й загальна зручність використання інфраструктури, а також реальні нюанси, про які рідко пишуть у загальних оглядах. Наприклад, раджу враховувати зміну тарифів на AC і DC зарядках, бо на деяких маршрутах швидкі станції можуть бути дорожчими, ніж повільна зарядка поруч з містом, і це впливає на ваші загальні витрати та плани поїздок.

Так, повністю згоден, що саме практична частина важлива для розуміння витрат і зручності. У мене за рік використання фактично вийшло так: коли є можливість заряджатися вдома вночі або у дворі, це суттєво знижує загальні витрати — і за рік це дає величезну економію порівняно з тим, якби я заряджався лише на громадських станціях. Але для поїздок за місто однозначно користуюся мережевими зарядками, і тут ціна за кВт·год може коливатися залежно від оператора і потужності, і це реально впливає на бюджет поїздок. Якщо коротко: будьте готові, що у вихідні чи під час пікових навантажень деякі станції можуть бути зайняті довше, а швидкі DC зарядки витратніші за AC, але все одно загальну картину за 100 км пробігу вони тримають у межах помірних витрат, нижчих за звичайні витрати на бензин або дизель.

Також раджу перед тим як купувати авто шукати серйозні джерела підтримки та сервіси, що можуть допомогти з техобслуговуванням та зарядною інфраструктурою, включно з консультаціями щодо того, де вигідніше заряджатися у вашому регіоні. Наприклад, є компанії, які допомагають розрахувати реальні щомісячні витрати та підбирають оптимальні точки зарядки для щоденних поїздок або тривалих маршрутів, що значно спрощує життя власнику. Якщо вирішите купити електромобіль в Україні то такі сервіси можуть стати у нагоді для зниження операційних витрат і планування поїздок без зайвого стресу. Тут важливо не лише саме авто, а й розуміння, де і як ви будете заряджатися, щоб реально оцінити витрати на експлуатацію в довгостроковій перспективі.
https://bex-auto.com/storage/cars/8c...9c51.jpeg.webp

Текущее время: 07:06. Часовой пояс GMT +2.