![]() |
Чому при контакті із водою на поверхні ТЕНу осідає накип? Вода, яку ми використовуємо у побуті, рідко буває абсолютно чистою. У ній завжди присутні розчинені солі кальцію та магнію, які і роблять її «жорсткою». Коли така вода потрапляє у контакт із нагрівальним елементом, наприклад, у бойлері чи електрочайнику, починається процес інтенсивного нагріву. Під впливом високої температури розчинені солі втрачають здатність залишатися у воді та перетворюються на твердий осад. Він осідає на поверхні ТЕНу, утворюючи відомий усім шар накипу. Чим вища температура нагріву і чим жорсткіша вода, тим швидше відбувається цей процес: https://denzadnem.com.ua/blogy/korysni-porady/217811. Накип утворюється не лише з карбонатів кальцію та магнію — до його складу можуть входити також інші мінерали, присутні у водопровідній воді. З часом цей шар стає щільним, погано проводить тепло і змушує нагрівальний елемент працювати з підвищеним навантаженням. У результаті збільшується споживання електроенергії, а сам ТЕН перегрівається та зношується значно швидше. Пам’ятаю, як одного разу я вирішив розібрати старий електрочайник, який нагрівав воду повільніше, ніж зазвичай. Усередині я побачив товстий, майже кам’яний шар накипу, який нагадував вапнякову кірку. Тоді я вперше на власні очі зрозумів, наскільки сильно ця проблема впливає на техніку. Щоб уникнути надмірного утворення накипу, у багатьох випадках використовують фільтри для пом’якшення води або періодичне очищення нагрівальних елементів спеціальними засобами. Я сам тепер намагаюся хоча б раз на кілька місяців проводити таку профілактику, адже простіше попередити проблему, ніж потім витрачати гроші на заміну зіпсованого обладнання. |
Текущее время: 22:15. Часовой пояс GMT +2. |